JBC laat ingezamelde kledij tot nieuw textiel verwerken
Primeur op Belgische kledingmarkt: JBC, Wereld Missie Hulp en Wolkat pionieren samen in circulariteit
We kennen het allemaal. De tijdelijke kledinginzamelacties van onze favoriete modemerken. Maar wat gebeurt er eigenlijk met de kledij die jij voorbeeldig naar een inzameling bracht? Het antwoord is ontnuchterend: tweedehandskleding die niet meer bruikbaar is, wordt doorgaans verbrand. Slecht voor het milieu en een gemiste kans. Maar dankzij een constructieve en duurzame samenwerking tussen Wereld Missie Hulp (WMH), Wolkat en JBC wordt jouw oude of versleten kledij een grondstof voor nieuw textiel. Dit uniek circulair initiatief is alvast een primeur in de Belgische kledingmarkt.
Weer een kledinginzameling?
Ja! Maar wel met het belangrijke verschil dat de Limburgse kledingretailer vanaf 1 oktober een permanente inzameling zal aanbieden in al zijn 135 winkels. “De meeste kledinginzamelacties zijn tijdelijk, en het is niet altijd even duidelijk over wat er nu effectief met de ingezamelde kledij gebeurt.” aldus Valerie Geluykens, CSR manager bij JBC. “Maar dat is bij JBC binnenkort verleden tijd. Want dankzij onze samenwerking met WMH, zal de ingezamelde kledij die niet geschikt is voor de tweedehandsmarkt een nieuw leven krijgen via Wolkat, een Nederlands familiebedrijf dat versleten kleding recycleert tot grondstoffen voor nieuw textiel.”
Partnership met een duidelijke klik
JBC had al enkele jaren op een aantal locaties containers van WMH in gebruik. Die ingezamelde kledij werd gesorteerd en verkocht door WMH. De opbrengst daarvan ging naar de JBC-schooltjes op zijn productielocaties in India en Bangladesh. “Maar zowel WMH als JBC bleven op hun honger zitten, want nog te veel oude of versleten kledij wordt verbrand. En daar zochten we een oplossing voor, zodat ook een kledingretailer zoals JBC zijn cirkel kan sluiten,” zegt Algemeen Directeur van WMH, Wim Smit. “Deze samenwerking resulteert dan ook uit die professionele klik. We hechten bij JBC veel belang aan die match met een partnerbedrijf, omdat wij altijd op een lange en duurzame termijn werken en ondernemen,” pikt Valerie in.
WMH en JBC gingen samen op zoek naar een manier om de ingezamelde kleding op een verantwoorde circulaire manier te verwerken. Net over de grens vond WMH het familiebedrijf Wolkat, dat als enige de grote hoeveelheden van WMH circulair kan verwerken. “Toen we aan JBC meedeelden dat we een overeenkomst gesloten hadden met Wolkat, waren ze dan ook enthousiast om als retailer mee in dit verhaal te stappen.” vult Wim aan.
Van oude kledij tot nieuw textiel
Op innovatieve wijze probeert Wolkat elk aangeleverd kledingstuk een tweede leven te geven. Het bedrijf beheert daarvoor het volledige recyclageproces zelf, van sortering tot nieuwe materialen. Bruikbare kleding wordt tweedehands doorverkocht en de rest wordt vervezeld om te dienen als grondstof voor nieuwe kleding of producten zoals laptoptassen. Vroeger was tot 35% van de ingezamelde kleding niet meer bruikbaar voor verkoop, een probleem waarvoor andere textiel-inzamelaars geen duurzame oplossing hebben. Dankzij Wolkat blijft er bij WMH slechts 5% afval over.
Het is een belangrijke stap naar een milieuvriendelijkere textielindustrie, die meer CO2 uitstoot dan de lucht- en scheepvaart samen. “Modeketens en verkopers spelen een erg belangrijke rol, maar ook wij als textielinzamelaar willen ons steentje bijdragen aan een beter leefmilieu,” zegt Wim Smit. “En we werken niet alleen circulair, maar blijven ons eveneens voor het goede doel inzetten: onze opbrengsten uit de verkoop van kleding gaan naar ontwikkelingsprojecten in de hele wereld.”
Pionier op vlak van duurzaamheid
Dat JBC respectvol ondernemen voor zowel mens én milieu hoog in het vaandel draagt mag geen verrassing meer zijn. In 2018 nog werd Ann Claes verkozen tot CSR professional of the Year, een bekroning en knappe erkenning voor meer dan 20 jaar verantwoord ondernemen met respect voor mens en milieu. Zo was JBC de eerste Belgische kledingretailer om het Bangladesh Safety Accord te ondertekenen. In 2017 pionierde het modebedrijf met hun Transparancy Tool, waarbij ze open en eerlijk communiceren over hun productielocaties. Of wat dacht je van de gelanceerde collecties gemaakt van gerecycleerde petflessen of jeansbroeken van oude, gedragen en ingezamelde jeans?
Maar nu gaat het Belgische familiebedrijf nog een stapje verder en probeert ze haar eigen cirkel rond te maken. “Ook hier zijn we de eerste Belgische kledingretailer om weer die eerste cruciale stap te zetten,” zegt Valerie fier. En de volgende stap? “Zelf aan de slag gaan met het nieuwe textiel afkomstig van onze ingezamelde kleding,” klinkt het vastberaden bij JBC.
Over WMH
Wereld Missie Hulp (WMH) is een vzw die wereldwijd investeert in duurzame ontwikkelingsprojecten. Door op kleine schaal mensen te steunen, kunnen zij zichzelf ontwikkelen en hun gemeenschap versterken. De middelen hiervoor halen we uit de lokale inzameling en duurzame verwerking van tweedehandskleding. Zo creëren we samen nieuwe én gelijke kansen voor iedereen.
Over Wolkat
Wolkat is al vier generaties een Tilburgs familiebedrijf in textielrecycling. Ingezameld textiel wordt in-house omgetoverd tot nieuwe producten voor de mode-, auto- of meubel-industrie. Deze circulaire werkwijze maakt Wolkat het enige textielbedrijf ter wereld die de volledige keten beheerst; het sorteren, recyclen, spinnen en weven van textiel onder één dak. Alle textiel welke is ingezameld wordt verwerkt zonder kleurstoffen of water toe te voegen, waardoor er maar 4-5% daadwerkelijk afval overblijft. Vanuit het hoofdkantoor in Tilburg wordt gewerkt aan een wereld waarin textielafval niet bestaat, maar waar we spreken van grondstoffen.